Dāvaniņa viesiem – gardumi pašu rokām
Kāzas ir priecīgs notikums ikvienā ģimenē un, lai arī ir pierasts apdāvināt tikai pašus tuvākos, gribas lai katram viesim varētu sagādāt kaut nelielu dāvaniņu. Turklāt – ja vēl ir iespēja pagatavot pārsteigumam domāto lietu pašu rokām – tam jau ir pavisam cita vērtība. Sadarbībā ar portālu www.cetrassezonas.lv piedāvājam dažas idejas lieliskai iespējai – uzdāvināt katram kāzu svinību viesim gardumu.
Noformējums un pasniegšana
Izvēlēto saldumu skaitam nav izšķirošas nozīmes, jo galvenais ir ideja. Taču būtu jauki, ja dāvaniņā būtu, piemēram, vairāk par vienu cepumu. Noformējumam iespējams izvēlēties gan turziņas, ko satīt viegli varat arī paši – jāpadomā tikai par papīra izvēli, gan kārbiņas. Ja vēlaties paši izveidot turziņu, jāsarullē papīra lapa (mūsdienās pastāv pietiekami plaša faktūru un krāsu izvēle), ko sākumā novieto ar stūri pret sevi, tā, lai veidotos tūte – pēc formas līdzīga kallas ziedam. (Paraugus, kā vienkārši izveidot papīra dāvanu maisiņu, var atrast arī YouTube video materiālos). Savukārt, kastītes izgatavošanai būs nepieciešams trafarets – varat izmantot pamatni no kādas oriģinālas kartona saldumu kārbas. Apvelciet kontūru, ar lineāla un šķēru gala palīdzību ievelciet locījuma līnijas, izgrieziet un salokiet. Papildiniet noformējumu ar lentu, kas sasieta bantē vai kam piestirpināts mazs ziediņš. Iepakojumu var arī pirkt – jāparēķina, kas, saskaitot patērēto laiku un materiālu izmaksas, sanāk lētāk.
Šāda dāvaniņa var tikt pasniegta dažādos veidos: sēžoties pie kāzu svinību galda, numuriņos/istabās (ja nodrošiniet viesus ar palikšanu pa nakti) vai izlozēta kā balva improvizētā loterijā (tad vēlams pagatavot dažādu veidu saldumus). Kārbiņu varat novietot līdzās katra viesa galda kartei vai uz spilvena guļamistabā. Kāzu loterijai jums vajadzēs sagatavot loterijas biļetes, ko viesi var izlozēt ierodoties svinību vietā. Uz tām varat uzrakstīt ne tikai biļetes nummuru, bet arī kāzu datumu, kas tādējādi būs atgādinājums par kāzu norisi. Biļetes izskats atkarīgs no rocības un laika, ko varat veltīt noformēšanai – sākot ar parastu papīra taisnstūri un beidzot ar nestandarta fotogrāfiju.
Receptes
Šokolādes cepumi
Sastāvdaļas (30 – 35 cepumiem):
- 200 g cukura
- 250 g mīksta, silta sviesta
- 225 g bīdelētu kviešu miltu
- ½ tējkarote sāls
- 2 olu dzeltenumi
- 200 g melnās šokolādes (kakao saturs vismaz 70%), sarīvēta vai sakapāta
- 2 ēdamkarotes tumšā ruma vai šerija
Pagatavošana:
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sarīvē vai ar nazi sakapā šokolādi mazos gabaliņos. Saputo sviestu ar cukuru, līdz masa gaiša un gaisīga. Pievieno olu dzeltenumus, sāli un tad iemaisi miltus. Iejauc šokolādi. Pannā uz cepamā papīra ar tējkaroti liec mīklas piciņas un mazliet pieplacini, mīkla paplūdīs, tāpēc nesaliec tās pārāk tuvu citu citai. Cep 12–15 minūtes. Uz pannas mazliet atdzesē un tad pārliec uz režģa un atdzesē pavisam.
/Recepte: Agnese Samoilova-Štāla/
Madeleines
- 200 g cukura
- 4 olas
- 4 cl piena
- 250 g miltu
- 7 g rauga
- 125 g sviesta
- vaniļa, citrona vai apelsīna miziņas
Pagatavošana:
Bļodā sakuļ olas, pienu un cukuru. Izsijā miltus. Pievieno un samaisi masu ar izsijātiem miltiem un raugu. Pievieno masai izkausētu, vēl mazliet siltu sviestu un izvēlētās piedevas (citrona vai apelsīna miziņas, vaniļu). Ļauj mīklai atpūsties vēsumā, lai tā iegūtu nepieciešamo konsistenci. Mīklu iepildi konditorejas maisiņā un ar tā palīdzību sapildi ietaukotās formiņās (apm. 2/3). Cep 210 grādos apmēram 10–15 min. Līdzko gatavas, izņem no formiņām un uzglabā traukā, kur netiek klāt gaiss.
/Recepte: Inga Kalniņa/
Saldās auzu pārslu tāfelītes
- 200 g mīksto īrisa karameļu, piem., „Zelta teliņš”
- 150 g sviesta
- 170 g auzu pārslu
- 40 g sezama sēklu
- 100 g rozīņu
- 50 g ķirbju sēklu, labas kvalitātes
- 50 g mandeļu, blanšētas vai skaidiņas
Pagatavošana:
Pannā apgrauzdē auzu pārslas un 10 minūtes atdzesē. Ietauko 20 x 25 cm lielu pannu ar sviestu, izklāj ar sviestpapīru, lai ir vismaz 5 cm augstas maliņas. Bļodā ieber auzu pārslas, rozīnes, sēklas un mandeles, samaisi. Pannā uz mazas liesmas kausē sviestu ar karamelēm. Kad abi izkusuši, kārtīgi samaisi un pielej sausajām sastāvdaļām. Kārtīgi samaisi, pildi sagatavotajās formās un kārtīgi piespied. Uzklāj vēl sviestpapīru tā, lai pārklājas viss laukums, un uzliec nelielu slogu – piemēram, dēlīti, uz kura uzliec burku, pilnu ar ūdeni, vai ko citu. Atdzesē ārā un tad liec uz nakti ledusskapī. Pasniedz sagrieztu nelielās tāfelītēs pēc savas gaumes.
/Recepte: Signe Meirāne/
Kukurūzas miltu un brūkleņu cepumi
- 2 olas
- 100 g brūnā cukura, Demeraras
- 100 g sviesta, kausēts
- 100 g kukurūzas miltu
- ½ tējk. cepamā pulvera
- 2 ēd.k. citrona sulas
- 160 g brūkleņu; ja saldētas, tad vislabāk viegli atlaidinātas
- 90 g Indijas riekstu, rupji sakapāti
Pagatavošana:
Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Pannu, 25 x 30 cm, iezied ar sviestu un izklāj ar cepamo papīru, lai arī sānu maliņas ir noklātas. Traukā ar rokas putojamo slotiņu vai mikseri saputo olas ar cukuru – tikai tik daudz, lai cukurs ir nedaudz pakusis. Ja to darīsi ar roku, tad tas prasīs vienu minūti aktīvas putošanas, ar mikseri – kādas 30 sekundes. Pievieno izkausēto sviestu, citrona sulu un samaisi. Turpat pievieno kukurūzas miltus ar cepamo pulveri un ar koka karoti visu ātri samaisi viendabīgā masā. Lej sagatavotajā pannā, izlīdzini un pārber ar brūklenēm un Indijas riekstiem. Cep apmēram 30 minūtes, līdz redzi, ka virsa ir kļuvusi zeltaina. Atdzesē, sagriez palielos taisnstūra gabalos un ēd kā cepumus.
/Recepte: Signe Meirāne/
Baltās šokolādes īriss ar dzērvenēm un lazdu riekstiem
- 600 g baltās šokolādes
- 100 g saldā krējuma 35 %
- 3 g vanilīna
- sāls (šķipsniņa)
- 1 citrona sula
- 150 g lazdu riekstu
- 150 g kaltētu dzērveņu
Pagatavošana:
Sagatavo paplāti, izklājot to ar pergamenta papīru. Balto šokolādi izkausē. Katliņā ielej ūdeni apmēram 3 cm, uzvāri. Kad ūdens burbuļo, nogriez pavisam mazu liesmu, liec virsū bļodu, kas atbalstās uz katla maliņām un nesaskaras ar ūdeni, tikai ar tvaiku. Bļodā liec 2/3 šokolādes un kausē uz tvaika. Kad šokolāde labi pakususi, to apmaisi, pakausē vēl, līdz vairs nav neviena gabaliņa. Nogriez uguni, pievieno atlikušo 1/3 šokolādes, iemaisi un atstāj, lai pakūst kādu minūti. Apmaisi, lai viss izkūst. Kad tas izdarīts, ir laiks mērcēt augļu bumbiņas. Uzvāri saldo krējumu līdz pirmajam burbulim, tad nedaudz atdzesē un pievieno šokolādei. Samaisi, pievieno sāli, vanilīnu, citrona sulu. Kārtīgi samaisi, piemaisi lazdu riekstus un dzērvenes. Masu klāj paplātē un atdzesē ledusskapī.
/Recepte: Liene Tomsone/
Raksts tapis sadarbībā ar www.cetrassezonas.lv